Gebelik sırasında boyutları büyük olmayan miyomlar, belirgin bir zarara neden olmaz. Fakat büyük olanlar bebeğin başının doğum kanalına engel olacak şekilde lokalizasyonda bulunabilir. Bazı yerleşimdeki miyomlar gebelikte düşük ve erken doğum riskini arttıracak etkiler yapabilir.06 Feb 2015

Miyom bebeğin gelişimini engeller mı?

Miyom bebeğin ters gelmesine veya doğum kanalına girmesine engel olarak normal doğuma engel olabilir. Normal bir gebelikte gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin makat gelişten baş gelişe dönmesi gerekir.

Miyom olan normal doğum yapabilir mi?

Miyomlar düşük riski oluşturabilir. Ama tedavisi vardır. Doğumda ise sezaryene yol açma ihtimali söz konusu olsa da doğum yapmaya engel değildir.

Miyom kaç cm olursa ameliyat gerekir?

Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.

Miyom kendi kendine yok olur mu?

Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur. Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir. Nadir de olsa miyomların küçüldüğü de görülmüştür. Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar.

Miyom hamilelikle geçer mi?

Miyomlar gebeliği nasıl engeller? Miyomların yerleşimi tüplere yakın alanlarda olduğunda, tüplere baskı yapacağından buradan yumurta ve spermin geçişine engel olabilir. Dolayısıyla yumurta ve spermin döllenmesini engellemiş olur. Bu durumda kadında gebelik elde edilemez.

Miyom neden büyür?

Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu), miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür.

Miyom nelere sebep olur?

Kadınlık hormonları östrojen ve progesteron miyomun gelişmesi ve büyümesinde en önemli faktördür. Genetik faktörler ile hormonlar ortak etkileşim göstererek miyomun ortaya çıkmasında etkili olabiliyor. Miyom, 10 – 20 yaş arasında görülmezken yaş ilerledikçe, özellikle 30 – 40 yaş arasında kendini gösterir hale geliyor.