Virgül kaydırma nasıl olur?

VİRGÜLÜ BİR BASAMAK SAĞA KAYDIRMA (10'LA ÇARPMA)

  1. Virgülü bir basamak sağa kaydırdığımızda tam kısmın en üst basamağında 0 rakamı kalıyorsa, bu 0 'ı sileriz.
  2. Virgülü bir basamak sağa kaydırdığımızda ondalık kısım boş kalıyorsa, elde ettiğimiz sayı bir tam sayıdır. Bu durumda. ya virgülden sonra 0 yazarız.

Virgül sola kayarsa ne olur?

Virgülü bir basamak sola kaydırdığımızda ise 10'un kuvveti (yükseklik) 1 artar . Virgülü kaydırdığımızda kuvvetin nasıl değiştiğini hatırlamak için katsayının nasıl değiştiğine de bakabiliriz. Virgülü kaydırdığımızda katsayı büyüyorsa, kuvvet azalır; katsayı küçülüyorsa, kuvvet artar.

Bilimsel gösterim sağa gidildikçe ne olur?

# Bir sayıyı bilimsel gösterimle göstermek için virgül sola kaydırılırsa 10'un üzeri arttırılır, sağa kaydırılırsa 10'un üzeri azaltılır. ÖRNEK: 21 000 000 000 sayısını bilimsel gösterimle gösterelim. Tam sayıların virgülü en sondadır. Bilimsel gösterim olabilmesi için virgül 2'nin sağına gelmelidir.

Bilimsel gösterime 10 dahil mi?

Bilimsel gösterim için genelde 10'un katları kullanılır. Böylece çok büyük ya da çok küçük işlemler yapıldığı zaman, 10'un katları üzerinde rakam küçük olarak gösterilebilir.

Küsüratlı çarpma işlemi nasıl yapılır?

Virgül aynı hizadan alınır. 3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.

Virgüllü sayılara ne denir?

Ondalık kesirlere karşı gelen virgüllü sayılara ondalık sayı denir. Paydadaki sıfır sayısı ile virgülden sonraki basamak sayıları eşittir.

Bir tam sayı ile virgüllü sayı nasıl çarpılır?

3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.